Estadio Santiago Bernabéu

Het stadion van Real Madrid is misschien wel één van de bekendste voetbalstadions die er bestaat. Als sinds 1947 wordt dit stadion door de club uit de Spaanse hoofdstad gebruikt en zijn er veel belangrijke wedstrijden gespeeld. Geen wonder dat het Estadio Santiago Bernabéu dan ook door vele wordt gezien als een kathedraal van het voetbal. Om de geschiedenis van Real Madrid en van het stadion te leren kennen is het mogelijk om een rondleiding te krijgen. Natuurlijk is het ook mogelijk om het stadion te bezoeken door een wedstrijd van Real Madrid bij te wonen.

Naar de tickets
Naar de fanshop

Aanleiding voor een nieuw stadion

Tot en met de opening van het stadion Bernabéu had Real Madrid geen vaste locatie voor het spelen van hun wedstrijden. Uiteindelijk belandde de club in het Campo de Chamartin in 1924. Dit was een klein stadion dat plaats bood aan 15.000 toeschouwers. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog, eind jaren ’30 van de vorige eeuw, ging een groot deel van het stadion verloren. Pas in 1939 kon Real Madrid weer gebruik maken van het toenmalige stadion. Vanwege de geringe capaciteit en de beschadigingen door de oorlog, werd het hoog tijd dat er een nieuw stadion zou komen.

De bouw

Daar kwam verandering in toen er in 1944 begonnen werd met de bouw van het stadion. In 1943 wordt het terrein aangekocht voor de bouw van het nieuwe stadion vlakbij het oude stadion. Het oude stadion werd tijdens de bouw voor een lange tijd nog gebruikt voordat deze tegen de vlakte ging. In 1946 was het daarom noodzakelijk dat Real Madrid tijdelijk gebruik maakte van het stadion van die andere grote voetbalclub uit de Spaanse hoofdstad, Atlético Madrid. In 1947 is het dan zover en wordt het nieuwe stadion geopend.
Lees verder

Naam

In eerste instantie heet het stadion van Real Madrid het Nuevo Estadio Chamartin. Dit is een verwijzing naar het oude stadion van de club dat plaats heeft gemaakt voor het nieuwe stadion. Pas in 1955 kreeg het stadion zijn huidige naam, het Estadio Santiago Bernabéu. Deze naam is te danken aan de voorzitter van de club die onder andere als eerste taak in zijn functie de aankoop en de bouw van het stadion in werking heeft gezet. Deze man was Santiago Bernabéu die zelf een oud speler van de club was. Onder de leiding van deze voorzitter werd de club op meerdere niveaus kampioen.

Capaciteit

In totaal kunnen er volgens de officiële cijfers 81.044 mensen plaatsnemen op de stoelen in het stadion. Er is een tijd geweest, vanaf 1955, dat het stadion plaats bood aan 125.000 zitplaatsen. Omdat er tijdens een verbouwing in 1980 een dak geplaatst werd over de buitenste ring van het stadion, werd het aantal zitplaatsen verminderd naar 90.800. Tijdens verschillende verbouwingen was het aantal zitplaatsen zelfs uiteindelijk gedaald tot een kleine 75.000 zitplaatsen. Tegenwoordig beschikt het stadion over de eerder genoemde 81.044 zitplaatsen.

Indeling

Het stadion is opgebouwd uit meerdere ringen waarop zich de 81.044 zitplaatsen bevinden. In totaal gaat het om 6 ringen waarop het publiek plaats kan nemen. Deze ringen zijn verdeeld in verschillende zitvakken waarin de stoelen zich bevinden. De vakken op hun beurt zijn ook onderverdeeld. Zo heb je vakken waar zich VIP zitplekken bevinden, plekken met een premium status en plekken die verdeeld zijn in de categorieën 1, 2 en 3. Het is logisch dat de prijzen van deze zitplekken oplopen, naarmate je in een andere categorie terecht komt. Tickets voor de 3e categorie zitplekken geven je een plek op de bovenste ring van het stadion achter één van de twee goals.

Renovaties

Het stadion is sinds de opening in 1947 verschillende keren verbouwd en gerenoveerd. Bij de opening kon het stadion zich tot één van de meest moderne stadions van het land rekenen. Om dit zo te houden was het daarom regelmatig nodig om aanpassingen te doen. in het begin waren er bijvoorbeeld geen lampen in het stadion aanwezig. Deze werden pas in 1957 aangebracht zodat het ook mogelijk werd om in de avond wedstrijden te spelen. Voor 1982 werd het stadion grondig aangepakt om voorbereid te zijn op de finale van het Wereldkampioenschap voetbal dat in dat jaar gehouden zou worden in het Estadio Santiago Bernabéu.

Wedstrijden

Het stadion is natuurlijk het toneel van de reguliere thuiswedstrijden die door Real Madrid gespeeld worden in de Spaanse competitie en de Champions League. Daarnaast is het stadion ook regelmatig het toneel geweest van andere wedstrijden of finales. In 1957 vond in het stadion de finale plaats in de Europacup. Deze wedstrijd werd gespeeld door Fiorentina uit Italië en Real Madrid, die uiteindelijk ook won. In 1969 en in 1980 werd de finale van de Europacup ook in het stadion gehouden. In 1969 zorgde dit voor een verlies van Ajax. De finale van de UEFA Cup in 2010 tussen Bayern München uit Duitsland en Internazionale uit Italië werd ook in het Estadio Santiago Bernabéu gehouden.

EK en WK

Naast de eerder genoemde wedstrijden is het Estadio Santiago Bernabéu ook het toneel geweest van het Europees kampioenschap voetbal in 1964 en het Wereldkampioenschap voetbal in 1982. De finale van het Europees kampioenschap in 1964 zorgde in het stadion zelfs voor de Europese titel voor Spanje. Zij wisten de Sovjet-Unie te verslaan met 2 – 1. Voor het Wereldkampioenschap voetbal werden er in 1982 tijdens de tweede ronde 3 wedstrijden gespeeld. Ook de finale van het toernooi tussen Italië en West-Duitsland werd hier gehouden.

Rondleidingen

Als je het stadion wilt bezoeken en de sfeer goed wilt kunnen proeven dan is het aan te raden om eens een bezoek te brengen aan een wedstrijd van Real Madrid. Het is ook mogelijk om buiten de wedstrijden om een bezoek te brengen aan het Estadio Santiago Bernabéu. Dan kun je een rondleiding krijgen waarbij je onder andere de bekerkamer te zien krijgt. Hier zijn de verschillende trofeeën te bewonderen die de club sinds de oprichting heeft gewonnen. Tijdens deze rondleiding wordt verteld over de geschiedenis van de club en kun je het museum van de club bezoeken.

Estadio Santiago Bernabéu