Geschiedenis van Real Madrid

Real Madrid is de voetbalclub uit de Spaanse hoofdstad met een lange geschiedenis. De club werd in 1902 opgericht en kent vele grote successen. Zo won Real Madrid vaak de Primera División, wonnen zij meerdere malen de Champions League finale en staan er ook verschillende andere prijzen in de kast van deze bekende voetbalclub. Van een kleine club in de beginjaren, groeide Real Madrid al gauw uit tot één van de beste clubs van Europa.

Naar de tickets
Naar de fanshop

Oprichting

Op 6 maart 1902 werd Real Madrid opgericht onder de naam Madrid Club de Fútbol. Eén van de eerste wedstrijden van belang die de club speelde was tegen FC Barcelona. Deze aartsrivaal van de club zouden zij nog vaker treffen. De wedstrijd werd gehouden om te vieren dat Spanje een nieuwe koning had, Alfons XIII. Deze zelfde koning zorgde ervoor dat de club sinds 1920 zichzelf Koninklijk mag noemen. Sindsdien heet de club dan ook Real Madrid.

Een nieuw stadion

Toen Santiago Bernabéu, een oud speler van de club, in 1943 de voorzitter van Real Madrid werd veranderde er veel. De Spaanse burgeroorlog was afgelopen en de draad moest weer worden opgepakt. Dit begon met de bouw van een nieuw stadion in 1944. Het Nuevo Estadio Chamartín werd dan ook in 1947 in gebruik genomen door de club. De naam van dit stadion, waar meer dan 80.000 mensen kunnen plaatsnemen, werd in 1955 veranderd in Estadio Santiago Bernabéu naar de toenmalige voorzitter van de club.

Lees verder

Copa del Rey

De Copa del Rey is het Spaanse bekertoernooi dat al sinds 1902 bestaat. Deze competitie werd in het leven geroepen ter ere van de koning van Spanje Alfons XIII. Het Spaanse woord voor koning is dan ook Rey. De beker in dit toernooi werd in totaal 19 keer gewonnen door Real Madrid waarvan de eerste keer in 1905 was. Dit was de eerste grote prijs die de club behaalde en dat nog maar 3 jaar na de oprichting. De 3 jaren die volgende werd de beker ook door Real Madrid verovert.

Primera División

Omdat er nog geen landelijke competitie in Spanje was werd deze in 1928 opgericht. De Primera División werd onder andere door Real Madrid opgericht. In 1932 veroverde de club in deze competitie zijn eerste landstitel. 33 maal werd de de Spaanse competitie gewonnen en konden de voetballers de trofee mee naar huis nemen. Dit zorgde er ook voor dat Real Madrid zich regelmatig kon plaatsen voor de Champions League.

Champions League

Real Madrid is de club die zich het vaakst heeft gemeld bij het Europese toernooi dat vroeger bekend stond onder de naam Europacup I en tegenwoordig als de UEFA Champions League. In totaal nam de club 48 keer deel aan dit grote toernooi waarbij clubs uit heel Europa tegen elkaar strijden. Met 150 wedstrijden in de Champions League en 13 overwinningen mogen de voetballers van Real Madrid zich met recht de koningen van de Champions League noemen.

El Clásico

Al sinds hun eerste wedstrijd in 1902 is er onderling een grote rivaliteit tussen het Catalaanse FC Barcelona en Real Madrid. Als deze clubs een wedstrijd tegen elkaar spelen dan wordt die El Clásico genoemd. De voetbalclub uit Real Madrid staat dan figuurlijk gezien symbool voor Spanje en de landelijke overheid die in de hoofdstad gevestigd is. FC Barcelona daarentegen staat voor de onafhankelijkheid van de Spaanse regio Catalonië. Het is dan ook als speler niet aan te raden om over te stappen naar een club van de tegenpartij. Dit wordt door de achterban dan ook vaak gezien als overlopen en is niet vaak voor gekomen.

El Derbi Marileño

Real Madrid is niet de enige grote voetbalclub die in de hoofdstad van Spanje is gevestigd. De concurrent hierbij is de eveneens succesvolle voetbalclub Atlético Madrid. Als er een wedstrijd tegen deze club wordt gespeeld dan staat die bekend als El Derbi Marileño. Het was in 1928 dat deze clubs voor het eerst tegen elkaar speelden. Toch gaan de clubs ook gebroederlijk met elkaar om als dat nodig is. Tijdens de bouw van het nieuwe stadion van Real Madrid tussen 1944 en 1947, was er in 1946 geen ruimte voor Real Madrid om te voetballen. Het toenmalige stadion moest namelijk tegen de vlakte voor het nieuwe stadion. In dat jaar konden de spelers van Real Madrid hun wedstrijden spelen in het stadion van Atlético Madrid.

Los Galácticos

Omdat de club rond het jaar 2000 een nieuwe president kreeg, werd de koers van de club verandert. De nieuwe leiding wilde Real Madrid de grootste en de beste voetbalclub van de wereld maken door het aankopen van grote sterren. Hierbij werden voetballers als Zinedine Zidane, David Beckham, Ronaldo en Luis Figo aangekocht voor enorme bedragen. Omdat deze voetballers gezien werden als de beste van hun tijd werden zij ook wel ‘de Buitenaardsen’ genoemd. In het Spaans is dit Los Galácticos.

Kleding

Als sinds de oprichting van de club in 1902 speelt Real Madrid in een wit tenue. Het shirt is altijd wit geweest en met uitzondering van één jaar, in 1925 / 1926, is de broek ook altijd wit geweest. Dat jaar was de broek, net als de sokken zwart. Tussen 1902 en 1955 zijn de sokken van het tenue afwisselend blauw en zwart geweest. Vanaf die tijd is het complete tenue altijd helemaal wit geweest. De uit tenues van de club zijn vaak helemaal zwart of helemaal paars.

Nederlanders bij Real Madrid

In het verleden hebben verschillende Nederlanders hun opwachting gemaakt bij Real Madrid. Niet alleen als speler, maar ook als trainer van de club. Het eerste elftal werd in 1998 getraind door Guus Hiddink en ook Leo Beenhakker was 2 keer coach van dit elftal. Dit was tussen 1985 en 1989 en later nog tijdelijk in 1992. John Metgod en Clarence Seedorf speelden ook allebei bij Real Madrid maar in een andere periode. Tussen 2006 en 2012 waren er verschillende Nederlanders actief in het eerste elftal. Op het hoogtepunt speelden Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar en Royston Drenthe tegelijk in het eerste elftal van Real Madrid.

Nederlanders Real Madrid