Champions League

Real Madrid kan wel de koning van de Champions League genoemd worden. Met 13 overwinningen in deze competitie en 150 gespeelde wedstrijden is de club recordkampioen. Ook leverde de voetbalclub uit Madrid de topscorer aller tijden in de Champions League in de vorm van Cristiano Ronaldo. De Champions League, die tot 1992 de Europacup I heette, is een toernooi waarbij voetbalclubs uit heel Europa tegen elkaar strijden om de winst in het toernooi. Teams kunnen zich voor dit toernooi plaatsen door een hoge eindpositie te behalen in de landelijke voetbalcompetitie.

Naar de tickets
Naar de fanshop

Feiten en cijfers

Als we terug kijken in de geschiedenis van Real Madrid zien we dat de club altijd erg succesvol is geweest in Europa. Sinds de start van het internationale toernooi dat we tegenwoordig als de Champions League kennen en voorheen als de Europacup I heeft Real Madrid 48 keer deelgenomen aan het toernooi. In totaal heeft de club tot nu toe 150 wedstrijden gespeeld, wat op zich al een record is. De finale van dit prestigieuze Europese eindtoernooi werd in totaal 15 keer door Real Madrid gespeeld en maar liefst 13 keer gewonnen. De voetbalclub uit Madrid won de Europacup I beker maar liefst 6 keer in de jaren 1956, 1957, 1958, 1959, 1960 en 1966. Na de naamsverandering van het toernooi naar de Champions League won de club in 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017 en 2018. Er zijn dus vele prijzen gewonnen door Real Madrid.

Lees verder

Europacup I 1955/56

De allereerste keer dat het toernooi werd georganiseerd was in het jaar 1955. In de eerste rond wist Real Madrid twee maal te winnen van tegenstander Servette FC uit Genève. De eerste wedstrijd werd gewonnen met 2 – 0 in het voordeel van Real Madrid en de return met een knappe 5 – 0. In de kwartfinale stond Real Madrid tegenover FK Partizan en won de eerste wedstrijd met 4 – 0. De return werd echter verloren met 0 – 3. Omdat het totale punten aantal nu op 4 – 3 in het voordeel van Real Madrid stond, plaatsen zij zich voor de halve finales tegen AC Milan. De eerste wedstrijd was geëindigd in 4 -2 voor Real Madrid en de return in 1 – 2 in het voordeel van Milaan waardoor Real Madrid de finale haalde. Stade de Reims was de tegenstander die met 4 -3 in de finale verloor.

Europacup I 1956/57

Het jaar daarop was al even succesvol maar begon na een gelijke stand in de eerste ronde tegen Rapid Wien met een Play-off. Hierin won Real Madrid met 2 -0 en kon door naar de kwartfinale. Tegen OGC Nice wist Real Madrid 2 keer te winnen met 3 – 0 en 3 – 2 op het scorebord. De halve finale tegen Manchester United FC monde in de eerste wedstrijd uit in een 3 – 1 overwinning voor Real Madrid maar werd bij de return gelijkgespeeld met 2 – 2. De finale tegen ACF Fiorentina uit Italië bezorgde de club hun tweede overwinning met 2 – 0.

Europacup I 1957/58

In de eerste ronde van het toernooi in het jaar 1957 / 1958 wist Real Madrid twee keer te winnen van de Belgische club R. Antwerp FC. Eerst met 2 – 1 in het voordeel van Madrid en vervolgens nog eens met een knappe 6 – 0. De kwartfinale tegen Sevilla FC was al even spectaculair en werd bij de eerste wedstrijd gewonnen met 8 – 0. De tweede wedstrijd werd gelijk gespeeld met 2 doelpunten voor ieder team. De halve finale tegen Vasas SC zorgde voor een totaal aantal punten van 4 tegen 2 uit twee wedstrijden. In de finale tegen AC Milan wisten de Spanjaarden voor de derde maal te winnen met 3 -2.

Europacup I 1958/59

De reeks van successen werd het jaar daarop voortgezet met een overwinning op Besiktas JK uit Turkije van 3 tegen 1 uit 2 wedstrijden. In de kwartfinale werd er in de eerste wedstrijd niet gescoord door Real Madrid en tegenstander Wiener Sport-Club. Dit werd in de 2e wedstrijd goed gemaakt met een doelpunt door de tegenstander en maar liefst 7 doelpunten van Real Madrid. In de halve finale werd stadsgenoot Atlético Madrid getroffen wat uiteindelijk uitmondde in een 2 – 1 overwinning voor Real Madrid en vervolgens een 0 – 1 overwinning voor Atlético Madrid. Dit bracht de totale score op 2 – 2 waardoor er een Play-off gespeeld moest worden die met 2 – 1 door Real werd gewonnen. In de finale won de club met 2 – 0 van Stade de Reims.

Europacup I 1959/60

Dit jaar werd er in de eerste ronde met 7 – 0 en 5 – 2 gewonnen van Jeunesse d’Esch uit Luxemburg. De kwartfinales waren tegen OGC Nice waarbij de eerste wedstrijd werd verloren met 3 -2. De tweede wedstrijd werd een overwinning voor Real Madrid met 4 – 0 waardoor zij verder mochten. In de halve finales werd FC Barcelona, de aartsrivaal van de club, getroffen en won Real Madrid twee keer met 3 – 1. De finale werd in Glasgow gewonnen van Eintracht Frankfurt met 7 – 3.

Europacup I 1965/66

Dit jaar was het laatste jaar dat Real Madrid de Europacup I finale won. In de voorronde speelden zij tegen Feyenoord Rotterdam en plaatsen zich voor het toernooi. In de eerste ronde werd Kilmarock FC uit Schotland uitgeschakeld om in de kwartfinale tegen RSC Anderlecht uit België te mogen spelen. Met in totaal 4 tegen 3 doelpunten kon de halve finale tegen Internazionale uit Italië worden gespeeld. Hierin won Real de eerste wedstrijd met 1 – 0 en speelde vervolgens met 1 – 1 gelijk. De finale tegen Partizan Belgardo was gehaald en werd gewonnen met 2 – 1.

UEFA Champions League 1997/98

De eerste keer dat Real Madrid de Champions League sinds de naamsverandering won was tijdens de 6e editie. Zij plaatsten zich middels het nieuwe systeem voor de kwartfinales en schakelde daar met in totaal 4 tegen 1 doelpunten het Duitse Bayer Leverkusen uit. De Halve finales tegen Borussia Dortmund monden uit in een 2 – 0 overwinning en een gelijkstand met 0 – 0. De finale werd in de Amsterdam Arena gespeeld tegen Juventus en werd gewonnen met 1 – 0.

UEFA Champions League 1999/00

Na zich te hebben geplaatst schakelde Real Madrid in de kwartfinales Manchester United uit. De halve finales tegen Bayern München werden gewonnen met 2 – 0 en verloren met 1 – 2. Omdat Real meer doelpunten had, konden zij de finale tegen Valencia CF spelen. De finale in het Stade de France in Parijs werd door Real Madrid gewonnen met 3 – 0.

UEFA Champions League 2001/02

Dit jaar won Real Madrid in de kwartfinales van Bayern München en plaatste zich voor de halve finales die tegen aartsrivaal FC Barcelona gespeeld zouden worden. De eerste wedstrijd werd dan ook gewonnen met 2 – 0 maar de tweede wedstrijd zorgde voor een gelijkspel van 1 – 1. Real Madrid mocht door en speelde in Glasgow tegen het Duitse Bayer Leverkusen waar zij met 2 – 1 van wonnen.

UEFA Champions League 2013/14

Met de opzet die dit jaar werd gebruikt schakelde de club in de achtste finales Schalke 04 uit Duitsland uit. In de kwartfinales werd er gespeeld tegen Borussia Dortmund waarbij de eerste wedstrijd werd gewonnen met 3 – 0, maar de tweede verloren werd met 0 – 2. Dit zorgde er wel voor dat de halve finales tegen Bayern München gespeeld konden worden die met een totale stand van 5 – 0 werden gewonnen. In de finale trof Real Madrid hun stadsgenoot Atlético Madrid en won met 4 – 1.

UEFA Champions League 2015/16

Door het winnen van de achtste finales op AS Roma konden de kwartfinales tegen Wolfsburg uit Duitsland gespeeld worden. De 1e wedstrijd verloor Real met 2 – 0 maar de 2e wedstrijd werd met 3 – 0 gewonnen. In de halve finale werd er eerst met 0 – 0 niet gescoord tegen Manchester City, de return zorgde voor een 0 – 1 overwinning voor Real Madrid. Wederom stonden zij tegenover Atlético Madrid in de finale die eindigde in 1 – 1. Na strafschoppen te hebben genomen won Real Madrid met 5 – 3.

UEFA Champions League 2016/17

De achtste finales werden in totaal gewonnen op Bayer Leverkusen met een overwinning van 4 tegen 2 doelpunten voor Real Madrid. In de kwartfinales werd er gewonnen met 2 – 1 in de eerste wedstrijd tegen Bayern München maar omdat er tegen het eind van de return 1 – 2 in het voordeel van de Duitse club op het bord stond, moest er een verlenging worden gespeeld. Hierin werd nog eens driemaal gescoord door Real Madrid. De halve finales werden met in totaal 4 tegen 2 doelpunten gewonnen op Atlético Madrid. In de finale tegen Juventus werd er 4 keer gescoord tegen 1 doelpunt van de tegenpartij.

Champions League

Real Madrid is recordhouder als het gaat om het aantal keren dat een club de Champions League won. Het gebeurde ook nooit eerder dat een kampioen van de Champions League een jaar later weer de cup pakte, Real Madrid lukte het wel. We kunnen dus met recht zeggen dat Real Madrid het altijd goed doet in de Champions League. Het leverde de club uit Madrid ook geen windeieren op, het halen van de groepsfase levert al 12 miljoen op en daarbij komt nog eens 15,5 miljoen voor het winnen van de finale.

Champions League Real Madrid